Tips voor het (voor)lezen
Voorlezen is elke dag een feest! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest in bed, of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt.
Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hieronder een aantal tips om (nog) meer uit het voorlezen te halen. Regelmatig zullen we hier een nieuwe (voor)leestip bij zetten.
- Een boek kiezen
Er zijn zoveel boeken dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van uw kind.
Voor jonge kinderen kunt u kijken op www.voorleesgids.nl
Met een al wat ouder kind kunt u samen een mooi voorleesboek uitzoeken in de bibliotheek of (kinder)boekhandel. Vraag daar gerust advies aan de medewerkers!
Op www.boekenzoeker.org kunnen kinderen zelf op zoek naar een leuk boek.
- Laat je kind vertellen
Geef je kind gelegenheid om iets te zeggen als je voorleest. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Elk kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kunt je dan weer op ingaan. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal.
- Hoe maak je het voorlezen tot een succes?
Probeer een boek uit te kiezen dat past bij de ontwikkeling en belangstelling van een kind.
Lees het boek zelf eerst een keer (gedeeltelijk) door.
Ga in op het verzoek hetzelfde boek nog een keer voor te lezen (en desnoods nog een keer en nog een keer).
Zorg dat er rust is en weinig afleiding.
Vertel vooraf in het kort iets over de inhoud van het verhaal.
Lees rustig en duidelijk de tekst voor. Maak daarbij gebruik van de mogelijkheden van je stem, maar maak er geen toneelstukjes van.
Maak tijdens het voorlezen af en toe gebaren om de woorden te omlijsten.
Breng tijdens het voorlezen af en toe bewust een pauze aan.
Wanneer duidelijk is dat de aandacht verslapt, stop dan met voorlezen. Kies een ander moment, of een ander boek.Let op hoe je het boek vasthoudt. Laat je gezicht er niet achter verdwijnen.
- Voorleesrituelen
Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op storingen.
Voorleestijd is de tijd waarin u samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen.
- Voorspel samen het verhaal
Kijk samen naar de voorkant van het boek en lees de titel voor. Vraag uw kind waar hij aan denkt dat het boek over zal gaan en waarom hij dat denkt.
Stop eens op een spannend moment in het verhaal, en vraag uw kind hoe hij denkt dat het verder gaat.
Vraag als u door hebt gelezen of het klopte wat hij dacht.Door na te denken over het verhaal, leert uw kind oplossingen te bedenken en weet u of hij het verhaal begrijpt. Bovendien is het erg leuk om samen over het verhaal te fantaseren!
- Voorlezen stopt niet!
Natuurlijk leest u uw kind voor, zolang het nog niet zelf kan lezen. Maar ook als uw kind al kan lezen, is het voorlezen heel waardevol. Leuk is om het voorlezen dan eens af te wisselen: vraag uw kind af en toe eens of het ú wil voorlezen. Of lees een samenleesboek of een boek voor toneellezen. Bij uitgeverij Zwijsen zijn hiervoor veel boeken te vinden.
Nooit denk ik aan niets
ik weet
wat lief is en wat stout is
wat goed is en wat fout is
maar wat is nul en wat is niets
wanneer is ooit wanneer is nooit
en waar is nergens
dat moet ik nog bedenken
ik denk nooit aan niets
want als ik dat probeer
denk ik stiekem toch aan iets
Charlotte Dematons voegt een hartverwarmend verhaal toe aan de gedichten van Hans & Monique Hagen. Op elke bladzijde wacht een nieuwe verrassing. Met explosies van kleur en subtiele grapjes.
Ditjes & Datjes Dinosaurussen - Harriet Blackford
Wist jij dat een stegosaurus (je weet wel, die met die hanekam op zijn rug) net zo groot was als een vrachtwagen? En dat zijn hersens niet groter waren dan een mandarijntje? Dit en nog heel veel meer vind je in dit mooie boek over dinosaurussen. Alle grote en kleine dino's komen aan bod, net als de vleeseters en planteneters. Op de tekeningen is goed te zien hoe ze eruit zagen. Mooi boek voor alle nieuwsgierige kinderen (en ouders),
vanaf 4 tot en met 6 jaar.
De wolf die uit het boek viel - Thierry Robberecht
De boekenkasten van Zoë staan vol met boeken. Zo vol, dat er een boek op de grond
valt… waar op zijn beurt een wolf uit springt! Als hij wil wegvluchten voor de kat, probeert hij weer in het boek te kruipen, maar hij wordt er uit gejaagd omdat hij op de verkeerde bladzijde staat. Zo gaat de kleine
wolf van boek naar boek, maar hij zit steeds fout. Uiteindelijk is er een boek over een meisje met een rood kapje... dat nog wel een plekje voor wolf heeft. Mooi prentenboek met een leuk verhaal en veel toepasselijke tekeningen.
Vanaf 4 jaar.
Slimpie Dimpie wonderkind - Manon Sikkel
Darsie (ook wel Slimpie Dimpie geheten) is hoogbegaafd… soms wel handig, maar vaak ook niet. Hij voelt zich op school niet goed begrepen door de andere kinderen. Daarom lijkt het voor hem en zijn ouders beter als hij naar kinderasiel de Gouden Bergen gaat. Dat lijkt de oplossing, en Darsie maakt daar zelfs vrienden! Maar de directrice is wel een beetje raar en het eten is eigenlijk smerig. Hoe redt Slimpie Dimpie zich hieruit? Boek met leuke tekeningen en grappige situaties.
Vanaf 7 jaar.
De gorgels - Jochem Myjer
Jij weet vast wel wat gorgels zijn... Niet? Nou, dan lijkt het me slim dat je dit boek leest! Het gaat over Melle, die erachter komt dat er gorgels in huis leven. Die kleine wezentjes beschermen kinderen. Dat moet wel, want anders worden ze ziek door de Groenlandse Brutelaars. Je snapt het al: Melle moet meehelpen om de Groene Brutelaars te verslaan, samen met de gorgels en zijn vader. Zou het lukken, denk je? Haal snel het boek in de bieb en je weet het!
Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.
De gruwelijke generaal - Jozua Douglas
In het land Costa Cabana is president Pablo Fernando de baas. Hij vindt zichzelf geweldig en eist van alle mensen om hem heen dat zij hem aanbidden. Hij heeft niet in de gaten dat zijn eigen generaal de macht wil overnemen door Pablo's vrouw te kidnappen. Gelukkig is Rosa, hun dochter, wel slim en die gaat proberen om deze kwade ontwikkelingen te stoppen. Het is het eerste deel in de Costa Cabana-reeks. Een heel grappig boek, met veel fantasie en humoristische tekeningen.
Voorlezen vanaf 8, zelf lezen vanaf 9 jaar.
Lego® supergave ideeën - Daniel Lipkowitz
Voor alle kleine en grote lego-fans is er weer een kanjer van een boek vol gave bouw-ideeën. Zo komen we in de ruimte, de moderne stad, het wilde westen, een sprookjeswereld en de echte wereld. Dus zoek al je lego en je vrienden bij elkaar en ga aan de slag! Wordt het een onderzoekslab met een alien? Of een boomglijbaan en een mobiele telefoon? In het boek staan genoeg ideeën voor de komende vijf jaar!
Vanaf 8 jaar.
De papyrus van Caesar - Didier Conrad
Julius Caesar heeft een boek geschreven over zijn gevechten tegen de vijand. Maar het hoofdstuk over zijn verloren strijd tegen het welbekende Gallische dorpje laat hij eruit. Een journalist krijgt dit hoofdstuk te pakken en brengt het naar Asterix, Obelix en hun dorpsgenoten. En die gaan de boel eens lekker op stelten zetten! Weer een ouderwets goede strip, met veel gevechten, toverdrank en natuurlijk de Romeinen.
Vanaf 10 jaar.
Wie doet wat?
Wie is heel erg verliefd? Wie is zijn zwempak vergeten? Wie smikkelde van de confituur? Wie heeft er slecht geslapen? Een bonte mix van dieren en kinderen speelt in dit boek de hoofdrol.
'Wie doet wat?' is een vrolijk kijk- en zoekboek van Olivier Tallec: kijk naar de tekeningen en raad wie wat heeft gedaan!
Voor kinderen van 3 tot 6 jaar.
Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist
Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis... Weer een knotsgek boek van Tosca Menten, geschreven voor kinderen van 7 tot 9 jaar.
Botje
Bibi's vader heeft een wolwinkeltje, genaamd Bollewol.
Soms zou Bibi liever willen dat hij een stoerdere winkel had. Of een restaurant, zoals de vader van haar beste vriend Midas. Op een dag wordt er een vreemd pakketje bezorgd. Er blijkt een robot in te zitten, een meisjesrobot om precies te zijn. Ze heet Botje en is dol op olijfolie en voorgelezen worden. Verder kan ze keiharde boeren laten en supergoed voetballen. Kortom: ze leeft! Tenminste, als ze op tijd wordt opgeladen... Algauw wordt duidelijk dat Botje gezocht wordt door iemand met nare bedoelingen. Bibi doet er alles aan om Botje te beschermen. Maar wie heeft Botje eigenlijk gemaakt? En waarom is ze bij Bibi gebracht?
Door Janneke Schotveld geschreven voor kinderen van 6 tot 10 jaar.
Gips
Door een naar ongeluk van haar zusje, brengt Fitz (twaalf jaar en drie weken oud) een dag in het ziekenhuis door. Ze is zo boos op haar ouders, omdat die gaan scheiden, dat ze niet de hele dag met hen in wacht- en behandelkamers wil doorbrengen. Ze gaat op verkenningstocht door het ziekenhuis waar ze onder andere een geheimzinnige jongen van vijftien ontmoet, weddenschappen om een broodje kroket afsluit en gips steelt. Een echte prachtige Anna Woltz weer, met innemende personages die je ruimschoots de kans geven met ze mee te leven.
Voor kinderen vanaf 10 jaar.
De maan-zaak
In het jaar 2041 is het eerste permanente buitenaardse verblijf op de maan voor mensen een feit. De twaalfjarige Dashiell is een van de uitverkorenen die er mogen wonen. Het lijkt fantastisch, maar niemand op aarde kent de waarheid: het leven op de maan is oersaai! Kinderen mogen niet eens naar buiten - en om het nog erger te maken, het eten is er ver-schrik-ke-lijk, de leefruimte beperkt en de wc's… De wc's zijn het grootste drama ever. Op dag 188 van hun verblijf op de maan wordt dr. Ronald Holtz dood gevonden buiten de basis. Hij blijkt zonder dat iemand het wist de basis te hebben verlaten en heeft daarbij zijn ruimtepak niet goed aangedaan. De bevelhebber van de basis denkt al snel aan een ongeluk, maar Dash gelooft dat niet en gaat op onderzoek uit.
Een superspannende who-dunnit, geschreven door Stuart Gibbs, voor kinderen vanaf 10 jaar.
Goed nieuws: Deel 2, "Het maanmysterie", is net zo spannend als deel 1!